Korzyści zdrowotne miodu: miód jest używany jako naturalny środek od pokoleń – nasze babcie stosowały go w leczeniu i zapobiegawczo wzmacnia odporność. Nie wszyscy jednak wiedzą, że miód działa również kojąco na układ pokarmowy, może poradzić sobie z katarem siennym czy odtruwać organizm. Jakie korzyści zdrowotne ma miód i dlaczego warto go jeść?
Płynne złoto

Korzyści zdrowotne miodu
Miód, ze względu na swój kolor i właściwości, w starożytności nazywany był płynnym złotem. Nasi przodkowie używali go nie tylko w celach leczniczych, ale także kosmetycznych. Dziś miód wykorzystujemy również w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. Jednak większość z nas mniej skupia się na jego słodyczy niż na jego właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Miód często określany jest mianem naturalnego antybiotyku, ponieważ zawiera lizozym i apidycynę, które hamują rozwój bakterii w organizmie. Ponadto miód dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych takich jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez czy kobalt, witaminy A, B1, B2, B6, B12 i C, kwas foliowy. Łyżeczka miodu okazuje się prawdziwą bombą witaminową, dlatego wiele osób chętnie zastępuje ją niskowartościowymi cukierkami.
Na przeziębienie
Pierwsze objawy przeziębienia są typowe – katar, kaszel, zmęczenie czy bóle mięśni. Zwykle na początkowych etapach stosujemy leki dostępne bez recepty, ale miód okazał się idealny do łagodzenia objawów. Ma głównie właściwości antybakteryjne i napotne, dzięki czemu pomaga w usuwaniu drobnoustrojów z organizmu. Miód lipowy doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębień, a także może być stosowany w leczeniu stanów zapalnych gardła lub górnych dróg oddechowych. Miód gryczany, który ma silne właściwości antybiotyczne, jest również dobry na przeziębienia. Jednocześnie w przypadku przeziębienia, któremu towarzyszy zapalenie pęcherza, warto zastosować miód spadziowy.
Na choroby przewodu pokarmowego
Zatrucie pokarmowe, zaparcia lub ból brzucha to tylko niektóre ze złych objawów przeciążenia układu pokarmowego. Przeważnie w tym przypadku używamy różnych ziół, ale dobrym wyborem jest również miód. Wystarczy łyżeczka, aby zapewnić Ci spokój. Miód gryczany może pomóc nam w problemach z wątrobą, ponieważ doskonale odtruwa organizm. Tymczasem miód akacjowy i łąkowy wspomagają proces trawienia i są świetnymi opcjami zapobiegania przejadaniu się. Jednak spożywanie miodu może być problematyczne, gdy nasz układ pokarmowy odmawia posłuszeństwa. Najlepiej trochę go rozcieńczyć, na przykład w szklance zimnej wody, aby słodycz nie wyzwalała odruchu wymiotnego. Okazuje się, że miód jest również dobrą opcją w leczeniu alkoholizmu. Cząsteczki alkoholu zatruwają nasz organizm, dlatego po pijackiej imprezie czujemy się gorzej. Miód gryczany przyspiesza oczyszczanie wątroby, a tym samym regenerację.
Na alegrie
Większość z nas wie, że miód jest silnie uczulający, więc nie każdy może go zaakceptować. Jeśli jesteśmy uczuleni na miód, to zdecydowanie nie powinno go być w naszej diecie. Okazuje się jednak, że wysokiej jakości miód poradzi sobie również z pierwszymi objawami alergii. Mówimy tu konkretnie o katarze siennym lub astmie, a więc górnych i dolnych drogach oddechowych. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest więcej nektaru. Pamiętaj jednak, że nie może zawierać sztucznych dodatków, czyli chemikaliów. Miód kwiatowy pomaga złagodzić sezonowe alergie, a także alergie, które towarzyszą nam przez cały rok.
Na odporność
Regularne spożywanie miodu pomaga wzmocnić odporność organizmu. Ważne jest, aby używać go przez cały rok, nie tylko w okresach zwiększonej zachorowalności. Jeśli chcemy wzmocnić nasz układ odpornościowy, zdecydowanie warto wybrać miód pyłkowy i propolisowy. Dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, głównie dzięki zawartości pszczelich dodatków. Spożywamy ten miód zapobiegawczo, aby wzmocnić naszą odporność, ale wykazano również, że pomaga złagodzić pierwsze objawy przeziębienia. Podawaj go dzieciom regularnie, a na pewno zauważymy spadek zachorowalności na tę chorobę.
Jak pić miód, aby zachować jego zdrowe właściwości?
Wiemy już, ile właściwości zdrowotnych ma miód, ale pozostaje pytanie, jak sprawić, by zachował wszystkie te właściwości? Przede wszystkim nie możemy podgrzać miodu do wysokiej temperatury. Eksperci odradzają dodawanie go do płynów o temperaturze powyżej 40 stopni. Unikaj więc słodzenia gorącej herbaty miodem lub dodawania jej do świeżo przegotowanej wody. Miód możemy jednak jeść na zimno – ta forma jest najcenniejsza. Możemy dodać go do śniadania z pieczywem lub jogurtem naturalnym. Miodu nie należy dodawać do potraw pieczonych, jeśli chcemy zachować jego pełne właściwości – w tym przypadku uzyskujemy po prostu różnorodność i lepszy smak.