Obsługa imprez firmowych – profesjonalne cateringi

Jak w praktyce wygląda obsługa imprez firmowych? Ci, którym przyszło się tym zajmować choć raz, zgodnie stwierdzają, że tak naprawdę nie jest to przysłowiowa „bułka z masłem”, jak większość z nas zwykła myśleć. Obsługa imprez firmowych ma za zadanie zadbać o wynajem właściwego lokalu do przyjęcia gości, aby wszyscy zaproszeni na uroczystość czuli się dobrze i komfortowo. Bardzo ważnym podpunktem podczas imprez firmowych jest catering.


Gości trzeba poczęstować przynajmniej kawą i herbatą, a jeśli planuje się dłużej trwającą uroczystość, koniecznie trzeba wziąć pod uwagę także dyskretny, ale sycący poczęstunek w formie przystawek, kanapek, czegokolwiek, co nie pozwoli naszym gościom przebywać na sali z pustymi żołądkami. Głód potrafi zepsuć najlepsze wrażenie i zahamować nawiązywanie przyjaznych relacji towarzyskich. Przygotowaniem poczęstunku dla gości zająć się może zatrudniany z zewnątrz. Dzięki temu mamy pewność, że dania przygotowane na uroczystość dotrą we właściwym czasie, na przerwę w ramach poczęstunku. 

Catering cena

Oprawa imprez firmowych

Od strony gastronomicznej powinna być elegancka i dopracowana. Profesjonalny catering dla firm załatwić jest stosunkowo łatwiej, niż dziesięć, czy piętnaście lat temu. Wtedy jeszcze nie było na rynku tak wielu przedsiębiorstw zajmujących się tą branżą. Nierzadko cateringiem w takich sytuacjach zajmowały się wcześniej wyznaczone osoby z danej korporacji. Powodowało to cały szereg nieoczekiwanych i śmiesznych sytuacji. Dziś, szef danej korporacji zleca przygotowanie cateringu firmie zewnętrznej, dzięki czemu zaoszczędza się czas oraz energię. Na przygotowanie stołu z poczęstunkiem wybiera się miejsce przestronne, gdzie wszyscy będą czuli się dobrze i wygodnie. Jeśli w obiekcie, gdzie wynajmowana jest sala konferencyjna, znajduje się przestronny korytarz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby właśnie tam ustawić ciąg stołów, na których znajdą się termosy z kawą, herbatą oraz wszelkiego rodzaju przysmaki rozłożone na pokaźnych tacach. Każdy zaproszony na imprezę gość sam podchodzi do stołu, bierze talerzy i widelec, po czym nakłada sobie to, na co akurat ma ochotę. 

Co można nałożyć sobie na talerz w czasie imprezy firmowej?

Wszystko zależy, na jaką ofertę cateringu zdecydowała się dana firma korzystająca z usług zdrowego kateringu. Bardzo dużą popularnością w dziedzinie catering dla firm cieszą się proste rozwiązania, które można szybko zjeść, bez ryzyka poplamienia krawata czy oblania się nieoczekiwanie przez nieuwagę. Na tacach od firm cateringowych znaleźć się więc mogą koreczki przygotowywane metodami tradycyjnymi lub wegetariańskimi. Wykorzystuje się do nich kawałki żółtego sera, wędlin, kabanosów, papryki, pomidorów i innych, świeżych warzyw, oliwki. Koreczki szybko znikają z talerzy gości. Dobrym i sprawdzonym rozwiązaniem będą także kanapki w formie trójkątów ze wszystkim co świeże i sezonowe. Taki posiłek jest zarazem pożywny i lekki. Na imprezach większej rangi catering dla firm może być bardziej rozbudowany. Wtedy wlicza się także zupę jako pierwsze danie ciepłe. Firmy cateringowe często otrzymują zamówienia na zupę grzybową lub barszcz czerwony. Są to właściwie do dnia dzisiejszego ulubione zupy wszystkich Polaków! 

Kawy pod dostatkiem! 

Ważni szefowie i przywódcy firm za swój ulubiony napój na każdą okazję, a zwłaszcza w sytuacjach dużego stresu, uważają kawę. Dlatego catering dla firm musi zadbać o to, aby na stole z poczęstunkiem jej nie zabrakło. Lepiej, żeby było jej nieco za dużo, aniżeli miałoby zabraknąć. Kawa na takich spotkaniach naprawdę potrafi lać się strumieniami. Herbata jest spożywana również chętnie, ale jednak nie do tego stopnia, co kawa. Kawę na spotkaniach biznesowych powinno się pić w eleganckich filiżankach, najlepiej ze spodeczkiem. Niedopuszczalne jest stosowanie kubeczków jednorazowego użytku. Nie dość, że są one szkodliwe w połączeniu z wysoką temperaturą gorącego napoju, to jeszcze w ręce statecznego biznesmena w garniturze wyglądają śmiesznie i nieestetycznie. Na szczęście, firmy cateringowe dostarczają nie tylko gotowe dania, ale także naczynia.

Popularność firm cateringowych Jest coraz szersza, a wszystko oczywiście dzięki nowoczesnym technologiom. W rozpropagowaniu ofert małych przedsiębiorstw oferujących catering dla firm bardzo pomógł Internet. Wystarczy, że dana początkująca firma cateringowa posiada swoją profesjonalną stronę internetową, a już można być pewnym, że ma otwarte pole do działania i w niedługim czasie, jeśli będzie na poważnie podchodziła do wyznaczanych sobie zadań, zacznie cieszyć się zainteresowaniem licznej bazy klientów. Wygrywają te firmy, które mogą się pochwalić urozmaiconym menu i ciągle stawiają na rozwój, nie boją się inwestowania w nowoczesny sprzęt kuchenny oraz zatrudnianie specjalistów do spraw gotowania, mistrzów w swoich dziedzinach. Tylko wtedy posiłki przeznaczane na catering maja pełną wartość odżywczą i rzeczywiście przysługują się poprawie jakości naszego zdrowia! Zjawisko cateringu traktuje się nie tylko grupowo, ale coraz częściej także indywidualnie. 

Dodaj do zakładek Link.